SIKÇA SORULAN SORULAR
Ürünler hangi TS standardına göre üretilmektedir?
Akümülatörlerimiz starter (yol verme) kurşun-asit akümülatörleridir.(TS EN 50342-1).
Akü arıza yaptığı taktirde ne yapmam gerekmektedir?
Akümülatör arıza yaptığı takdirde, derhal servis noktalarına, garanti belgesi veya yeni araçlarda araç ruhsatı ile başvurulmalıdır. Yetkili servisler dışında aküye müdahale edilmesi durumunda akü garanti kapsamından çıkar.
Akü garanti kapsamında değiştirilirse garanti süresi değişir mi?
Yetkili servisin arızalı aküyü incelemesi sonucunda, satış tarihinden itibaren garanti süresi içinde ortaya çıkan fabrikasyon arızalı aküyü eşdeğer yenisi ile değiştirecektir. Garanti uygulaması sırasında değiştirilen akünün garanti süresi, ilk satın alınan akünün kalan garanti süresi ile sınırlıdır.
Garanti süresi akünün satış tarihinden itibaren ne kadardır?
a) Binek araçlarda Garanti Süresi 2 yıl (24 ay)’dır.
b) Ticari taksi, otomobil, kamyon ve kamyonetler, şehirlerarası otobüslerde, hatlı dolmuş, minibüs ve midibüslerde Garanti Süresi 1 yıl (12 ay)’ dır.
Akü araç yakıt tüketimine etki eder mi?
Standart teknolojili araçlarda, akünün aracın akaryakıt tüketimi üzerine herhangi bir etkisi yoktur. Start-Stop özellikli araçlarda ise Start-Stop teknolojili akü kullanılması ve bu sayede gerektiğinde motorun kendi kendine durup tekrar çalışabilmesi sayesinde yakıt tasarrufu yapılabilmektedir. Ancak sistemin devreye girebilmesi ve yakıt tüketiminin artmaması için uygun teknoloji ve kapasitedeki bir akünün tercih edilmesi, ayrıca akünün voltajının yeterli seviyede olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Starter akünün işlevi nedir?
Starter aküler, marş motoru ve ateşleme elemanlarına aracın harekete geçmesi için gereken ilk enerjiyi sağlarlar. İlk ateşleme ayrıca alternatörün işlevini tam olarak gerçekleştiremediği durumlarda araçlardaki; havalandırma, ısıtıcılar, far lambaları ve radyo vb. sistemlerin ihtiyaç duyduğu elektriği sağlar. Bu akülerin marş basma güçleri yüksektir ve anlık olarak yüksek akımlar çekerler. Starter aküler, bakım gerektiren (açık tip) ve bakım gerektirmeyen (kapalı tip) olmak üzere iki çeşittir.